Támogatási projekt

Az OrthoDepot vállalja a felelősséget


                                                                                                                                                                                   

 


A Fi Bassar e.V. ("Save Bassar") segélyprojekt részeként az OrthoDepot hosszú távú elkötelezettséget mutat a nyugat-afrikai Togóban egy iskolai és szakképzési rendszer, egy árvaház és a független orvosi ellátás lehetőségének kiépítése iránt. 
 
Az OrthoDepot jelenleg egy gyermekklinika felállításában segít Bassárban, és 300 iskolás gyermeknek biztosít tanszereket. Az OrthoDepot továbbá rendszeresen adományoz orvosi termékeket és védőfelszereléseket. Az OrthoDepot így támogatja a világ leggyengébbjeit, és hatékonyan elősegíti a gyermekek és fiatalok fenntartható fejlődését a helyszínen.
 
A Fi Bassar e.V. segélyprojekt célja 2012 óta a szükséges infrastruktúra kiépítése és a tartós önsegélyezéshez szükséges útmutatás nyújtása, amelyet a német kormány Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium és a togói kormány támogat.
 
A nürnbergi kórház továbbá biztosítja a klinikai személyzet képzését a helyszínen, németországi orvosok és ápolók önkéntes kiküldetése révén, és rendszeresen adományoz orvosi berendezéseket és eszközöket.
Az adományoknak és a segítők fizetés nélküli munkájának köszönhetően az elmúlt években már nagy előrelépés történt:
 


I. Iskolai projekt

    

Bikotiba Általános Iskola
 1. 2013 óta folyamatos anyagi juttatásokat kap a basszári általános iskola (ceruzák, tolltartók, füzetek, iskolai egyenruhák és tandíjak).
 2. Megújultak a táblák, és a tanárokat támogatták a tanórákhoz szükséges munkaanyagokkal.
 3. 2014-ben elkészült az általános iskola kútja.

A CEG Ouest Bikotiba Középiskola új építése
 1. Új középiskola építése. A beiktatásra 2018-ban került sor
 2. Több sportfelszerelést adományoztak az iskolának
 3. A tanulóknak a hulladékok szétválogatására és a környezetvédelemre vonatkozó, az élhető és tiszta környezetre irányuló projekteket oktató projektek
 II. Kórházi projekt


2023. november - Jelentés Fi Bassarról a togói televízióban
    

2017 óta létezik egy kórházi partnerség a Nürnbergi Kórház és a Hôpital de Bassar között, amelyet a BMZ (Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium) finanszíroz, és a Fenntarthatósági Intézet ad tanácsokat.
 
A nürnbergi kórház különösen a tudásátadás és az anyagiak révén segíti a partnerkórházat. A személyzetet felmentik üzleti utakra.
 
A következő pontokat már sikerült elérni az elmúlt években:
 
 1. A személyzet képzése, pl. higiénia, fenntarthatóság, gyermekgyógyászat, szülészet, gyógyszerészet, ultrahang- és EKG-diagnosztika, sebészet és aneszteziológia területén.
 2. Új technikai berendezések az adminisztráció és a képzés számára
 3. Saját vízellátás kialakítása
 4. Takarítási szolgáltatás megszervezése
 5. Hulladékártalmatlanítási koncepciók, hulladékégető
 6. Műtéti és altatási felszerelés, eszközökkel és műszerekkel
 7. A műszerkészítés és -sterilizálás felújítása és korszerűsítése
 8. Szállás és egészségügyi létesítmények a rokonok és kísérő személyek számára
 9. Robusztus mentőautó beszerzése
 10. Hűtőszekrények és légkondicionálók finanszírozása
 11. Korona elleni támogatás (oxigénkoncentráció, maszkok, kesztyűk, tamponok)
 12. Hálózatépítés és együttműködés más segélyszervezetekkel a helyszínen
 13. A gyógyszertár pénzügyi és anyagi felszereltségének javítása, különösen az "Apotheker helfen e.V." nevű együttműködő partner révén.
 14. Mintegy 300 ingyenes sebészeti beavatkozás gyermekeken és felnőtteken
 15. A basszári iskolások szűrése és szükség esetén szemüveg biztosítása
 16. Segélyszállítmányok hajókonténerenként (kötszerek, műszerek, eszközök, higiéniai cikkek, kórházi ágyak, gyermek alsóneműk stb.).


 III. Oktatási szponzorációs projekt

    
 
A Fi Bassar e.V. egyesület fiatal lányoknak kínál képzett képzési lehetőséget, amely garantálja az anyagi biztonságot és a lányok jövőbeli függetlenségét.
 
Togóban a képzés (pl. varrónő vagy fodrász) nem ingyenes, és sok lánynak nincs, aki finanszírozza a képzését.
 
Számos fiatal részesül ilyen jellegű szakmai támogatásban, köztük szabók, fodrászok, autószerelők és kőművesek. A szponzori támogatások női aránya meghaladja a 80%-ot. A bábák kísérik és oktatják a fiatal lányokat.

Augusztus 2023

    

Képzési támogatásaink keretében ismét lehetőség nyílt arra, hogy segítsünk az embereknek az önsegélyezésben. Nagy örömünkre Rali Guemedji és Dr. Wilkening tizenegy fiatalnak (10 nőnek és 1 férfinak) tudott induló segédeszközöket (varrógép, olló, tükör, szárítósapka stb.) adni, amelyekkel mostantól saját vállalkozásba fognak kezdeni. Lehetőség nyílt hat további fiatal nő képzésének támogatására is. 


IV. Műanyaghulladék újrahasznosítási projekt

        

Ez a projekt a műanyaghulladék problémájával és a vizes zacskók újrahasznosításával foglalkozik, hogy iskolatáskákat és tolltartókat készítsenek belőlük. A projektet a Fenntarthatósági Intézettel közösen kezdeményezték (https://nachhaltigkeit2050.de/en), és sikeresen kezeli a hulladékproblémát, és ezzel egyidejűleg fenntartható bevételi lehetőségeket teremt az emberek számára, valamint hasznos tárgyakat is.
 
Az önkéntesek az erre a célra készített kosarakba gyűjtik a műanyag hulladékot. A műanyaghulladékot az upcycling projektben iskolatáskák és hátizsákok készítésére használják fel.
 
A hulladékot egy rakodófelülettel ellátott motoros robogó segítségével lehet összegyűjteni és a gyűjtőhelyre szállítani. Ugyanakkor ez munkát teremtett a járművezető számára.
 
A Fi Bassar e.V. egyesület képzési támogatással támogatja a fiatalokat. Ezek a fiatal nők egy általunk finanszírozott tanfolyamot végeznek el, és az összegyűjtött anyagból iskolatáskákat és tolltartókat készítenek (pl. kis vizes táskákat, amelyek egész Togóban elterjedtek).
 
Támogatjuk a varrónőket azzal, hogy a legyártott cikkek egy részét megvásároljuk tőlük, és cserébe az iskolatáskákat és tolltartókat rászoruló iskolásoknak adjuk.
 
Így ösztönözzük az embereknek az önsegélyezés körforgását, és egyúttal hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is.

V. Projekt A szakképző iskola építése

    

Bassár vízgyűjtő területén mintegy 125 000 ember él, több mint 60%-uk 14 és 21 év közötti. Sokan közülük munkanélküliek. Mivel alig van szakképzési kínálat, különösen a nők számára, Bassár nem túl vonzó a fiatalok számára.
 
A Fi Bassar e. V. évek óta dolgozik egy kis kőműves és villanyszerelő szakiskolával. Az iskolaépület tulajdonosa bejelentette saját igényeit, és a szakképző iskolának el kell hagynia az épületet. Szerencsére az egyesület egy nagy telket kapott Bassár városától, amelyet egy új szakképző iskola építésére használhatnak.
 
Mivel az eddig kínált képzések általában jellemzően férfi szakmák, az egyesület számára nagyon fontos, hogy az új szakképző iskolai központba nőknek szóló képzéseket is integráljanak. A projektet a Schmitz Alapítvány (https://www.schmitz-stiftungen.de/en) finanszírozza a Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztériummal együttműködésben.

Augusztus 2023A szakiskolából is jó hírekről tudunk beszámolni. A fotovoltaikus rendszer működik, és most már elegendő napenergiát biztosít a diákok számára.


 


VI. Árvaházi projekt

  

A Fi Bassar e.V. támogatja a basszári katolikus árvaházat. A képzési partnerségünkben részt vevő lányok és fiúk önkéntesen dolgoznak az árvaházban, a segítségnyújtás elve szerint, amely szerint az emberek segítenek önmagukon.

 


VII. Lány labdarúgás

  

Fi Bassar kezdeményezte, hogy a Puma segítségével egy lány focicsapatot szereljenek fel mezekkel, futballcipőkkel és labdákkal.
VIII. Új gyermekklinika építése 2023

A Fi Bassar e.V. jelenleg egy új gyermekklinika építését tervezi.